Wysłany: Czw 17:36, 04 Lut 2010 |
|
|
ula |
Chciwy rasta |

|
|
Dołączył: 12 Sty 2009 |
Posty: 339 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 1/45
|
Płeć: macoszka |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
my bedziemy w lomzy ((((
buuuu |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pią 16:02, 05 Lut 2010 |
|
|
MEDeah |
smrod |

|
|
Dołączył: 28 Gru 2006 |
Posty: 2810 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 13/45
|
Skąd: z piekła wywiał i sieje pikło! Płeć: macoszka |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pią 16:06, 05 Lut 2010 |
|
|
dżepetto |
Galaretka z agarem zamiast żelatyny |

|
|
Dołączył: 09 Sty 2007 |
Posty: 4455 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Ostrzeżeń: 12/45
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Przypomnie jeszcze składniki:
i u Sada:
hmmm! apetycznie! |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pią 20:09, 05 Lut 2010 |
|
|
ula |
Chciwy rasta |

|
|
Dołączył: 12 Sty 2009 |
Posty: 339 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 1/45
|
Płeć: macoszka |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
te ostatnie 2 foty przerazajace |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pią 23:42, 05 Lut 2010 |
|
|
Wkrętak |
Dendrofil |

|
|
Dołączył: 13 Cze 2007 |
Posty: 60 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/45
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
A ja odkryłem spisek wszechczasów!!!!
Wpatrzcie się porządnie w opakowanie cukru "waniliowego" a odkryjecie prawdę!!!!!!!!
 |
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Wkrętak dnia Pią 23:42, 05 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob 13:33, 06 Lut 2010 |
|
|
dżepetto |
Galaretka z agarem zamiast żelatyny |

|
|
Dołączył: 09 Sty 2007 |
Posty: 4455 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Ostrzeżeń: 12/45
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
O Kurwa!!!!!!!
WanilinaWanilina
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna (IUPAC):
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
Inne nazwy wanilina
Wzór sumaryczny C8H8O3
SMILES O=CC1=CC(OC)=C(O)C=C1
Masa molowa 152,15 g/mol
Wygląd białe lub lekko żółtawe ciało stałe
Identyfikacja
Numer CAS 121-33-5
[pokaż]
Właściwości
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Klasyfikacja UE Treść oznaczeń:
Xi – drażniący
NFPA 704
1
1
0
Temperatura zapłonu 147 °C (420,15 K)
Zwroty ryzyka R: 22
Zwroty bezpieczeństwa S: 24/25
Numer RTECS YW5775000
Podobne związki
Podobne związki fenol, benzaldehyd
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) - organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO, hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii.[1] Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową
ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.[2]
---------------------
uzyskiwana z krowiego kału!!!! |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob 13:39, 06 Lut 2010 |
|
|
Sado |
Galaretka z agarem zamiast żelatyny |

|
|
Dołączył: 12 Sie 2005 |
Posty: 3820 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Ostrzeżeń: 13/45
|
Skąd: Jaworzyna Płeć: jędruś |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kurde, że jest cukier wanilinowy to wiedziałem, ale że robią go z krowiego kału to nie. mniam. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Sob 15:59, 06 Lut 2010 |
|
|
dżepetto |
Galaretka z agarem zamiast żelatyny |

|
|
Dołączył: 09 Sty 2007 |
Posty: 4455 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Ostrzeżeń: 12/45
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
masakra, u innych producentów to samo (delecta, gellwe) wyglada na to że wczoraj wieczoem obrzeraliśmy się na TGK krowia kupa w proszku jako dodatkiem do racków! |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Sob 18:33, 06 Lut 2010 |
|
|
Sado |
Galaretka z agarem zamiast żelatyny |

|
|
Dołączył: 12 Sie 2005 |
Posty: 3820 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Ostrzeżeń: 13/45
|
Skąd: Jaworzyna Płeć: jędruś |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No na szczęście w tej metodzie chodzi o to, że jest tańsza od pozyskiwania waniliny z wanilii. A to co jest w tych proszkach to tak czy owak jest pochodzenia syntetycznego. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Nie 18:06, 07 Lut 2010 |
|
|
TheDK |
brudne gacie |

|
|
Dołączył: 19 Sty 2010 |
Posty: 64 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/45
|
Skąd: fireworks.net.pl Płeć: jędruś |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez TheDK dnia Nie 18:07, 07 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
Wysłany: Nie 23:03, 07 Lut 2010 |
|
|
dżepetto |
Galaretka z agarem zamiast żelatyny |

|
|
Dołączył: 09 Sty 2007 |
Posty: 4455 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Ostrzeżeń: 12/45
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Max juz od dawna wiec co dobre :/ |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pon 9:45, 08 Lut 2010 |
|
|
MEDeah |
smrod |

|
|
Dołączył: 28 Gru 2006 |
Posty: 2810 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 13/45
|
Skąd: z piekła wywiał i sieje pikło! Płeć: macoszka |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
[link widoczny dla zalogowanych]
czytając ten artykuł i info z wikipedii dochodzę do wniosku, że najprawdopodobniej wanilina pozyskiwana jest cały czas w sposób syntetyczny. pozostaje jeszcze napisanie maili do wytwórców cukru wanilinowego z zapytaniem o sposób pozyskiwania waniliny. |
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez MEDeah dnia Pon 9:55, 08 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon 12:42, 08 Lut 2010 |
|
|
TheDK |
brudne gacie |

|
|
Dołączył: 19 Sty 2010 |
Posty: 64 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/45
|
Skąd: fireworks.net.pl Płeć: jędruś |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
MEDeah napisał: | [link widoczny dla zalogowanych]
czytając ten artykuł i info z wikipedii dochodzę do wniosku, że najprawdopodobniej wanilina pozyskiwana jest cały czas w sposób syntetyczny. pozostaje jeszcze napisanie maili do wytwórców cukru wanilinowego z zapytaniem o sposób pozyskiwania waniliny. |
W sumie nie widzę powodu, bo i tak nie odpowiedzą. Chociaż może jednak...?  |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pon 12:57, 08 Lut 2010 |
|
|
MEDeah |
smrod |

|
|
Dołączył: 28 Gru 2006 |
Posty: 2810 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 13/45
|
Skąd: z piekła wywiał i sieje pikło! Płeć: macoszka |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
no zdecydowanie powinni odpowiedzieć i to zgodnie z prawdą. czasem wegetarianie piszą, dzwonią do rożnych firm, z zapytaniem jakiej podpuszczki używają, albo jakiej lecytyny itp.. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|